Ekzém a stres: Jak najít vnitřní klid

Ekzém, ať už se jedná o atopický, kontaktní, nebo jiné formy, je nepříjemné a frustrující onemocnění. Kromě fyzických symptomů, jako je svědění, zarudnutí a podráždění, může mít ekzém i negativní dopad na psychiku a naopak stres může být spouštěč vyrážky.

Pokud je stresu ale příliš, může negativně ovlivnit imunitní systém a zhoršit příznaky ekzému. Existuje mnoho faktorů, které mohou vyvolat stres, jako jsou problémy v práci, rodinné problémy, finanční tíseň, nebo i samotné onemocnění ekzémem.

Techniky zvládání stresu

  • Relaxační techniky: Jóga, meditace, hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace
  • Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita pomáhá odbourávat stres a zlepšuje náladu.
  • Zdravé stravování: Vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty dodá vašemu tělu potřebné živiny a pomůže vám bojovat se stresem.
  • Dostatek spánku: Spánek je důležitý pro regeneraci organismu a zvládání stresu.
  • Sociální kontakt: Trávení času s přáteli a rodinou vám pomůže cítit se lépe a snížit stres.
  • Psychologická pomoc: Pokud se vám nedaří zvládat stres sami, neváhejte vyhledat pomoc psychologa.

Od stresu může také pomoci dlouhodobé používání našeho doplňku stravy Buď v klidu. Celkově klidní vaši mysl přes den, zbaví vás denního stresu a zároveň navodí lidský organizmus k důkladnému spánku, který vás posílí a osvěží. Účinek pocítíte již po týdnu užívání.

Péče o ekzém

Kromě zvládání stresu je důležitá i péče o ekzém samotný. Dodržujte pokyny svého lékaře a používejte vhodné lokální i celkové léky. Pravidelně hydratujte pokožku a vyhýbejte se dráždivým látkám. Není jednoduché zbavit se stresu a ekzému ze dne na den. Buďte trpěliví a vytrvalí ve svém úsilí. S trochou snahy a péče o sebe se vám podaří najít vnitřní klid a zmírnit příznaky ekzému.

Vyzkoušejte kosmetiku Epiderma v programu na ekzém. Speciální dermokosmetika EPIDERMA® balzám s Betuldiolem® účinně pomáhá zklidnit a obnovovat zdravý vzhled pokožky u osob s projevy ekzému, ale i regenerovat a hydratovat kůži u zdravých lidí. Kůže bude svěží a bude mít mladistvý vzhled. S účinkem budete po 14 až 21 dnech mile překvapeni. Zároveň při pravidelné péči omezíte vzniku recidivy ekzému a klesne Vám spotřeba tolik nenáviděných kortikoidů.